Tavasz

Itt a tavasz és végre megjött a kedv a bütykölgetéshez is. 

Óraállás: 129700KM (Legalábbis ezt írja az óra nekem és én hiszek neki, még ha ez a 3. óra is az autóban. Az elsőt 5 éve kiszedtem, hogy lenullázzam. Na azóta is ott áll szétszedve... Végülis mondhatjuk, hogy lenulláztam.)

Sajnos(hálistennek' ) a gyertyakábeleim cseréjét már nem tudtam tovább halogatni. Az 1000 éves, sokszor kipufogón megégetett, beton kemény kábelek már egy ideje csereérettek lettek. A szikra akkor volt, mikor kedve tartotta. Emelkedőn nyilván nem tartotta kedve, itt Pécsett abból meg van pár. Indítózást pedig hagyjuk... Mikor milyen napja volt.

Szóval megrendeltem pénteken a http://gyujtokabel.unas.hu/ oldalról(FZRTomnak köszi) 3db gyújtókábelt darabját 2.000 Ft-ért. Kedden meg is érkezett reggel. Tenném be, errefel kiderült, hogy teljesen amatőr hibákat vétettem. A kábelek rövidek voltak és a pipák sem mind stimmeltek. Szerencsére rendes volt a tulaj és postaköltség ellenében módosította a kábeleket nekem:
60cm gyertyakábel két végén M4 csatlakozóval
70cm gyertyakábel két végén M4 csatlakozóval
50cm trafókábel egyik végén M4, másik végén DIN

Beszerelés követően az autó megtáltosodott. Indul ahogyan a nagy könyvben meg van írva. Minden szikra a helyén és megbízhatóan működik. VÉGRE! Gyorsan rögzítettem is megfelelően a gyári helyeken minden kábelét, hogy megelőzzem ennek is a szétégetését.

Ezután a gázpedálnak álltam neki, pontosabban a bovdennek, mert már 2 lábbal kellett taposni. Szerelni nem akartam, így csak a karbifelől jöhetett szóba az olajzás. Pont találtam itthon megfelelő méretű fecskendőt. Beszúrtam a bovden mellett és addig töltöttem olajjal, míg mindenhonnan el nem kezdett folyni. Megjárattam és most megdöbbentően lágy a pedál. Mint egy nyugati autón. Kicsit meg is lepődtem. Így valószínűleg elmarad az elektromos gázpedál projektem is, mert így nincs értelme.

Ezt követte az övvel való bűvészkedés. Sajnos már egyláltalán nem lehetett letekerni a dobról az övet, így nem is használtam. Kiszereltem megnézni. Ha már kint volt, akkor átmostam. A hatás nem maradt el, szépen fel is csévéli magát. De a szerkezetnek csak nem találtam a megfelelő pozíciót, hogy a dobról normálisan lelehessen tekerni az övet. Sajnos eleve el volt hajolva a tartókonzolja, így szélmalomharc volt az egész. Egy napi állítgatás után inkább kivettem a sofőrfelőli reteszelő golyót.

A továbbiakban előszedtem a régi karbimat kicsit felújítani, mert most már rá kell menni a fogyasztásra, mert sokallom picit a 10L-es fogyasztást. Takarítással kezdtem. Egy fazék trisós vízben főztem fél órán át. a teljes szerkezetet, aztán átsúroltam egy kefével Cillit Banggel. Ezután megsíkoltam a felfekvő felületeit, mert meglepően görbék voltak. A síkoláshoz egy vastag üveglapot és 600-as papírt használtam. Pepecs munka, nem kicsit, ám megéri. Az úszót 9 és 15mm-re állítottam, meglátjuk mire elég. Ezután jöhetett az összerakás. A fedél papírja még szinte új volt, a szivató alatt viszont nem volt tömítés, így csináltam egyet. Összeraktam és leolajoztam minden külső mozgó alkatrészt. Így várja a beszerelést. Tudom lehet szebb felújítást is végezni, de költséghatékonyabbat nem nagyon. Ha picit jobban érdekelne, akkor megszórnám egy kis gyönggyel és megfűrdetném olyan szép sárgára a vas részeket. De erre se időm se költségvetéem jelenleg.

Képet is csináltam párat.

Hamarosan olajcsere(300km). Jobb első csapágyra rá kell nézni, mert körforgóban súrol a tárcsa. Váltóolajat is le akarom cserélni. Szelephézagot akarok állítani, tomítését cserélni. A motortérben szeretnék a vezetékek között rendet rakni. Nagyjából ez a közeli terv.

Kicsit távolabb pedig:
Júliusban vizsgás az autó. Arra fel kell készíteni. A motorhoz viszont addig nem szeretnék nyúlni, pedig lassan ráférne. Kihúzzuk valahogy addig, aztán vizsga után lehet bűvészkedni a motorral.
Hit Counter


Átlagosan koszos karbi Ennyire volt eldeformálódva a talpa És ilyen lett. Összerakva Ennyire voltak szétégve a gyertyapipáim Ahonnan leégett a műanyag, ott ideiglenesen szilikonnal pótoltam. Ilyenből is volt több. Ez is elégett.(Ki van véve a borításából) Gyertyapipa Ilyen trafókábelt gyártattam, csak egyik végén DIN csatival. Ilyen gyertyakábeleket gyártattam.

Kommentek

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!