Polski Fiat 126p 650E

Neve: Dodzsi
Születési idő: 1990.05
Újászületés: 2007.06

A múlt...
Egy esős őszi délutánon mentünk el érte Miskolcra.Semmi papírja nem volt, így útvonal engedélyt kellett rá válltanunk.Magát az autót egy kedves öregasszonytól kaptam meg ingyen, csak írassam át a nevemre.Természetesen megtörtént.Mikor először beültem kissé furcsa volt.a lábamnál a doblemez helyett csak a kárpit volt ami fogta a sarat az utastértől.A tető kárpitot fejjel kellett tartani. Az ülést egy passat felni támasztotta, mert elvolt törve a háttámla.A kormány holtjátéka körülbelül 180fok volt.Teleszkópok mind eldúrranva és fellevegősödve.Küszöb jóformán nem volt.Az első ülés alatti padlón a hátsó utas kishíján kiesett, mert ott is már csak a szőnyeg volt.A tipikus helyek mindegyikén átlagon felül szétrohadva.3-an vittük haza. Édesapám és én ültünk elől.Édesanyámat hátra tuszkoltuk be(szegényke (: ) és indultunk haza. A motorja motorja felül múlta a kasznit. Abban nem találtunk kivetnivalót. Szépen bírta hazáig 3személyel a 90km/h átlagsebességet.Hazaérve már szét is lett szedve, hogy felmérjük a "károkat" amit a rozsda okozott.A kár nem volt kicsi. Mondhatni egy nagy kupac rozsda volt az egész.Így hát neki álltam a pucolásának.

Múlt-Jelen...
Miután minden rozsdátt lekapartam, minden lyukat beheggesztettünk, 4 réteg festéket húztunk rá.(rozsdaátalakító[ahova kellett],alapozó,alvávédő,alapozó,lakk)A festése nem csúcsszuperminőségű 2k-s gyöngyházas festékkel lett megoldva, hanem egyszerűen piros budaprimer(alapozó)+lakk.Így a festés ki is jött 6000 jó magyar forintból, és úgy fénylik mint a "salamon töke" :) előnye, hogy ha leverődik a festék, akkor felcsapom az alapozós dobozt és beecsetelem.Hátránya az esztétika.A futóművén minden újra cserélve, kivéve a lengőkarokat.Szinte az összes közelben elérhető kasztni elemet kicseréltük. Amit nem kaptunk azt mi hajtogattuk le.Összeszerelés után mindent beállítgattunk és lecseréltük az olajokat a motorban.Feltöltöttük ablakmosóval a "tehén tőgyet" és kipróbáltuk.Az érzés leírhatatlan( saját, kifogástalan állapotú kispolszkimba ültem és vezettem, amit én és az édesapám csináltunk a két kezünkel)A műszakin elsőre átment. Ez csak úgy növelte az egómat :D

Jelen...
Már egy éve használom a kicsikét.Sokat megéltünk már( de még nem eleget). Menetközben a gyújtása elektronikusra lett cserélve.Hangteknika meglett benne "építve".Központizár és riasztó került beszerelésre .Télen pedig a fűtése lett megbíztatva a kipufogó torokról levett hőt hajtva egy barkasz fűtőmotorral.Hajj de komplikált mondat lett :D Most nyárára pedig kaptam bele nyitható hátsó üvegeket, amiket már be is szereltem és élvezem jótékony hatását, mikor melegem van.

Legfrissebb bejegyzések az autóról

Apróságok

Képekkel frissítve!

Óra szerint 130215km, bár kb 2 hónapig szakad kilométerspirállal jártam, szóval olyan 1000 hiányzik belőle.

Még múlthéten a jóidőre való tekintettel erőt vettem magamon és megcsináltam sok apróságot, ami már régóta váratott magára.

Imitől kaptam megfelelő km spirált, mert ami nekem volt az vagy szakadt volt vagy rövid. Nagyonsok zsírral és egy kis olajjal bedugtam a helyére. A végét már nagyon nehéz volt tolni, de megérte, mert nem ugrál a mutató. Picit remeg, de ez abból jön, hogy az óra csillapíttatlan. Korábban 1-es fokozatban 0-40-ig ugrált és 60 körül kezdte összeszedni magát.

Bekötöttem ismét az olajhőmérőt. Laza félévig volt leszakadva.

Megjöttek a LED-es H4 izzóim Kínából. 120 darab 3528-as led van rajta. Ez nagyjából a legnagyobb, ami ebay-en kapható. 1.600Ft volt. Nyilván a teljesítménye picsafüst. Azon kívül, hogy a búrát szép fehér színbe borítja, mint egy xenon izzó, azon kívül mást nem csinál. Fénye semmi. Nulla. Zéró. Az elmélet beigazolódott. Ha valaki kiállításon akarja egész nap világíttatni a lámpáit, mer' az jó, akkor arra jó. Egyébként papírnehezéknek sem, mert túl könnyű. Plusz a H4 csokiban is át kellett variálni a kábeleket, mert vagy tompított vagy távolsági nem volt vele(lednél fontos a polaritás). Este csinálok világítós képet, hogy lássátok.

Végre sikerült beszerezni egy alapjárati vezérlőelektronikát. Polskis körökben ezt Cut-Off modulnak hívják. A karbit egy helyen át kellett fúrni a folytószelepkapcsoló végett. Ebbe gyártottam egy speckó csavart, aminek a kulcs felőli végét megvékonyítottam 5mm hosszan majd beborítottam zsugorcsővel úgy, hogy a menettel legyen egyszintben, tehát ne kotyogjon a furatban. A csavart teljesen elkell szigetelni a karbitól. Ebben nekem egyelőre zsugorcsővolt a segítségemre. De szeretném ezt kulturáltabb bakelit vagy övegszál alátétre cserélni.

Ami jobb lett:
- Nem durrog motorféken
- Elméletileg fogyasztáscsökkent. Gyakorlatilag is, csak kb nem mérhető.
Ami rosszabb lett:
- Még nagyobb káosz a motortérben
- Egyel több meghibásodási lehetőség

Ez inkább presztizsből került be és titkon remélek kis fogyasztás csökkenést is :)

Pety@-tól beszerzésre került a lámparelé készlet. Beszerelése eléggé 1.0-s. Annyira egyszerű meg plug n' play, hogy nem is részletezném. Ha már relé, akkor vettem bele jóféle izzókat is, hogy végre lássak is valamicskét. OSRAM SilverStar 2.0-ra esett a választás. Teszkóban 1.600Ft-ért mérték párját akciósan. Beszerelést követően lementem este a mélygarázs -2-re, kerestem egy alkalmas falat és beállítottam a könyvszerint. Már ekkor látszott, hogy brutálisat nőtt a lámpa fénye. A városban eddig nem látszott a világítás körvonala, most már igen. Végre a táblák is világítanak, ha elmegyek egy mellett. A távolsági meg brutális. Durván jó lett a fénye. Nem is hittem, hogy pókon lehet ilyen nagy fényt csinálni. Imádom.

Az AC-m valamiért végleg felmondta a szolgálatot. Szerintem a membrán hosszú pöcke kopott meg annyira, hogy már nem tud eleget mozdítani rajta a pálca. Konkrétan úgy nézett ki múlthéten az autókázás, hogy megyek-megyek, egyszer csak leáll. Hátraszaladok az ablakmosó gumicsövével a kezemben, felszívom a benzint. Ami a csőben marad, azt befújom a karbiba. Gyorsan előre és indít. Beindul. 3500-as fordulaton kidolgoztatom a buborékot az AC-ból és irány tovább. A végén már menet közben sem tudott annyit szívni, hogy ne follyon vissza a tankba a benzin. Nagynehezen hazaértem, leszereltem és jól elraktam. Elővettem a panda ac-t. Levakartam a dzsuvát róla. Kívül belül kitakarítottam, teszteltem. Tökéletes. Ebben nem bakelit szelepek vannak, hanem gumi és az egész belseje is csupa műanyag. a szívo ága nagyon szépen ellenáll a vákuumnak. A rugója annyira kemény, hogy kézzel nem bírtam megnyomni. Eleve kettő rugó van benne. Persze mikor felraktam egyből észrevettem, hogy nem fér fel. A generátortól nem tud ráfordulni a helyére. Szerencsére nem nagy a baj, pici kalapács kocogtatására megtalálta a helyét. Tökéletes. Tökéletesen tartja a benzint. Több napi állás után sem ereszti vissza egy picit sem. Ha a membrán pedig kilyukad, akkor az átrakható a pókiról.

A fogyasztásnak is jobban nekifeküdtem. Mivel sokad magammal arra jutottunk, hogy túl dús a karbim keveréke, ezért nekiláttam elszegényíteni. Első körben fúvókákra gondoltam. Szerettem volna 95, 100, 105, 110-es főfúvókát. Ebből csak 110-est kaptam a boltban. Nem baj, akkor közelítsünk máshonnan. Adjunk neki több levegőt. Ehhez 225-ös féklevegőt fúvókát szerettem volna, amit a régi karbikba raktak. Persze nem volt sehol, csak 190-es. Így csináltam magamnak. Sajnos fúvókadörzsárat csak 190-ig találtam, így maradt a B terv. Baumax és 2-2,5-ös fúrószár. Vettem is kapásból 1-tól 3-ig 0,5-ös léptékkel egy készletet BOSCH-ból. Mivel összesen 3db féklevegőfúvókám volt hirtelen kéznél ezért úgy döntöttem, hogy a gyárit meghagyom gyárinak, az egyiket megfúrom 2-es szárral, a másikat pedig 2,5-ös szárral. Természetesen szigorúan kézzel és teljesen új fúrószárral, hogy a legjobb közeléítéssel legyünk a méretek felé. Elsőnek a ~250-es fúvókát tettem be. Ennek eredménye, hogy 3500-nál nem forgott ki jobban. Sok. Jöhet a kisebb. 200-as fúvókát betéve már ismét élt az autó. Az erejéból odalett egy kevéske, de végre ment és el is szegényedett a keverék eléggé. Gyors tesztkör. 114km vegyesen 5.7L fogyasztás(ez kereken 5.0L/100km). Átlagtempó 66km/h volt. Legnagyobb sebesség 112km/h volt. GPS-szel logoltam a teljes menetet. Korábban ez 6,5-7L volt. Most megy a csak városban mérés, majd meglátjuk a végét.

FZRTom-tól beszereztem egy Optilux koffert, amiben kompressziómérő, srobi és zárásszögmérő van. Zárásszögmérőre pont nincs szükségem, de így szép a készlet. Használni éppen pont tudnám, mert 4 hengeres a gyújtásom, de értelme nem sok, mivel HALL jeladós nem megszakítós. De mérhetek vele hátul is fordulatszámot, így nem kell a műszerfalat sasolnom állítgatás közben.
Gyorsan mértem egy kompressziót. Mindkét hengerben 9Bar. Tökéletes.
Állítottam gyújtást is. Ez inkább 0 volt, mint 10. Beállítottam 10-re. A motor járása stabilabb lett és picit emelkedett is a fordulat. 

A motortérben egyre nagyobb a káosz, ez tisztán látszik. De jelenleg legalább bent van minden kábel, így végre elkezdhetem kiokoskodni, hogy hogyan építhetnék egy új köteget. Viszonylag sok új vezetéket kell belehúzni a gyári kötegbe.

Egyelőre ennyi. Napi használatban van továbbra is az autó és az AC-t leszámítva semmi gond vele. Fél év szabi nagyon kellene neki, ami alatt kapna egy új festést és belülről is rendbetenném. Sajnos erre egyelőre nincs lehetőség. 

Hepp Ádám @ . 15 fotó . 9 komment

Tárcsafék

Szeretnék mutatni nektek egy alternatívát tárcsafékesítésre.

Gondolom több embernek is megfordult már a fejében, hogy tárcsásítja a kispókját. Ez sajnos kishazánkban egyáltalán nem legalizálható, nagyon sokan emiatt le is tesznek róla. 

Figyelem, a nem megfelelő átalakítás, vagy anyaghasználat életveszélyes, így csak hozzáértő hobbistáknak ajánlom. Amennyiben nem szereltél még féket kosárból, illetve nem tudod, hogy mi a különbség a 3.6 és 8.8-as csavarok között, úgy kérlek ne próbálkozz ezzel az átalakítással!

Hozzávalók:
- Daewo Tico féknyereg
- Fiat UNO féktárcsa
- Vaslemez (legalább 5mm vastag legyen!) 
- 3db M8 35mm acélcsavar (legalább 8.8-as keménységű legyen!)

Miért pont Tico nyereg? Mert kompatibilis a kispók gumifékcsövével. 
Miért pont UNO tárcsa? Mert ugyan azokkal a méretekkel operál, mint a gyári dobfék.

Mivel a tervezés nem papíron történt, hanem magán a lemezen és egy szabad tengelycsonkon, így tökéletesen pontos műszakirajzot nem tudtam utánkészíteni(illetve már nagyon régen tanultam műszakirajzot).

A rajz méretekkel:


Amint látjátok, nem egy nagy valami. Egy darab vaslemez néhány lyukkal. Amire inkább oda kell figyelni, az az anyaghasználat. Megfelelő minőségű és vastagságú vaslemezből kell kialakítani a konzolt, hogy ellen tudjon állni a a szakításnak, a deformálódásnak. A csavarokra is nagy hangsúlyt kell fektetni. Olyan keménységű csavart kell válasszunk, ami ellen tud állni a fékezéskor fellépő nyíróhatásoknak. És egyben az egésznek ellen kell tudnia állni, minden - a fékezéskor - fellépő erőhatásnak és a magas hőmérsékletnek. 

Az egész úgy kezdődik, hogy a lemez közepébe húzni kell egy egyenes vonalat (a rajzon a leghosszabb pont vonal). A a vonalon közepén kialakításra kerül a tengelycsonk lyuka.  Ugyan erre a vonalra kerül kialakításra az előre menő nyúlvány csavarjának a helye(ahol az axiálkar csatlakozik). Ha ez megvan, akkor rögzíteni kell a lemezt a kerékagyra és be kell jelölni a maradék 2 csavar helyét is. Ezután már csak be kell tájolni a féknyerget. Hogy szép legyen az összhatás(és mert egyszerűbb kirajzolni), célszerű a már korábban húzott egyenesünkre merőlegesen elhelyezni a nyerget. Ettől persze felfelé és lefelé kis mértékben el lehet térni, de felesleges megbonyolítani. Már csak le kell vágni a felesleges részeket és készen is vagyunk. A rajzon annyit csalnak a méretek, hogy nem a lyuk külsejétől voltak mérve, hanem a belsejétől.

Amennyiben átméretezés nélkül kinyomtatod az alábbi PDF-et, akkor kapsz egy méretarányos sablont. Ha gondod van a helyes nyomtatással, akkor szólj és segítek.
https://docs.google.com/file/d/0BxLm-WOgSib-SXA5U3lzelpMeWM/edit?usp=sharing

Ha mindent jól csináltál és a fent megadott méretekkel dolgoztál, akkor már fel is tűnt bizonyára, hogy a gyári 12"-os lemezfelni már nem megy fel. Ide bizony 13"-os kell. Vagy pedig esztergálsz a féktárcsa átmérőjéből és beljebb viszed a féknyerget. A nyeregnek van elég helye, simán meg lehet csinálni 12"-os lemezfelnihez is.

Pro:
- Megnövekedett fékhatás
- Jobban adagolható fék
- Nehezebb megégetni
- Könnyebb fékpedál
- Igénytelenebb (kevesebb törődést igényel)

Kontra:
- Az összes fékpor a felnin köt ki, ami csúnya, ha nem takarítják
- Illegális

Az itt bemutatott képeken a konzol anyaga 5,5mm vastag vaslemez és 10.9 keménységű M8-as csavarok láthatók.


Web Counter

Jöjjenek hát a képek :)
Hepp Ádám @ . 21 fotó . 4 komment

Tavasz

Itt a tavasz és végre megjött a kedv a bütykölgetéshez is. 

Óraállás: 129700KM (Legalábbis ezt írja az óra nekem és én hiszek neki, még ha ez a 3. óra is az autóban. Az elsőt 5 éve kiszedtem, hogy lenullázzam. Na azóta is ott áll szétszedve... Végülis mondhatjuk, hogy lenulláztam.)

Sajnos(hálistennek' ) a gyertyakábeleim cseréjét már nem tudtam tovább halogatni. Az 1000 éves, sokszor kipufogón megégetett, beton kemény kábelek már egy ideje csereérettek lettek. A szikra akkor volt, mikor kedve tartotta. Emelkedőn nyilván nem tartotta kedve, itt Pécsett abból meg van pár. Indítózást pedig hagyjuk... Mikor milyen napja volt.

Szóval megrendeltem pénteken a http://gyujtokabel.unas.hu/ oldalról(FZRTomnak köszi) 3db gyújtókábelt darabját 2.000 Ft-ért. Kedden meg is érkezett reggel. Tenném be, errefel kiderült, hogy teljesen amatőr hibákat vétettem. A kábelek rövidek voltak és a pipák sem mind stimmeltek. Szerencsére rendes volt a tulaj és postaköltség ellenében módosította a kábeleket nekem:
60cm gyertyakábel két végén M4 csatlakozóval
70cm gyertyakábel két végén M4 csatlakozóval
50cm trafókábel egyik végén M4, másik végén DIN

Beszerelés követően az autó megtáltosodott. Indul ahogyan a nagy könyvben meg van írva. Minden szikra a helyén és megbízhatóan működik. VÉGRE! Gyorsan rögzítettem is megfelelően a gyári helyeken minden kábelét, hogy megelőzzem ennek is a szétégetését.

Ezután a gázpedálnak álltam neki, pontosabban a bovdennek, mert már 2 lábbal kellett taposni. Szerelni nem akartam, így csak a karbifelől jöhetett szóba az olajzás. Pont találtam itthon megfelelő méretű fecskendőt. Beszúrtam a bovden mellett és addig töltöttem olajjal, míg mindenhonnan el nem kezdett folyni. Megjárattam és most megdöbbentően lágy a pedál. Mint egy nyugati autón. Kicsit meg is lepődtem. Így valószínűleg elmarad az elektromos gázpedál projektem is, mert így nincs értelme.

Ezt követte az övvel való bűvészkedés. Sajnos már egyláltalán nem lehetett letekerni a dobról az övet, így nem is használtam. Kiszereltem megnézni. Ha már kint volt, akkor átmostam. A hatás nem maradt el, szépen fel is csévéli magát. De a szerkezetnek csak nem találtam a megfelelő pozíciót, hogy a dobról normálisan lelehessen tekerni az övet. Sajnos eleve el volt hajolva a tartókonzolja, így szélmalomharc volt az egész. Egy napi állítgatás után inkább kivettem a sofőrfelőli reteszelő golyót.

A továbbiakban előszedtem a régi karbimat kicsit felújítani, mert most már rá kell menni a fogyasztásra, mert sokallom picit a 10L-es fogyasztást. Takarítással kezdtem. Egy fazék trisós vízben főztem fél órán át. a teljes szerkezetet, aztán átsúroltam egy kefével Cillit Banggel. Ezután megsíkoltam a felfekvő felületeit, mert meglepően görbék voltak. A síkoláshoz egy vastag üveglapot és 600-as papírt használtam. Pepecs munka, nem kicsit, ám megéri. Az úszót 9 és 15mm-re állítottam, meglátjuk mire elég. Ezután jöhetett az összerakás. A fedél papírja még szinte új volt, a szivató alatt viszont nem volt tömítés, így csináltam egyet. Összeraktam és leolajoztam minden külső mozgó alkatrészt. Így várja a beszerelést. Tudom lehet szebb felújítást is végezni, de költséghatékonyabbat nem nagyon. Ha picit jobban érdekelne, akkor megszórnám egy kis gyönggyel és megfűrdetném olyan szép sárgára a vas részeket. De erre se időm se költségvetéem jelenleg.

Képet is csináltam párat.

Hamarosan olajcsere(300km). Jobb első csapágyra rá kell nézni, mert körforgóban súrol a tárcsa. Váltóolajat is le akarom cserélni. Szelephézagot akarok állítani, tomítését cserélni. A motortérben szeretnék a vezetékek között rendet rakni. Nagyjából ez a közeli terv.

Kicsit távolabb pedig:
Júliusban vizsgás az autó. Arra fel kell készíteni. A motorhoz viszont addig nem szeretnék nyúlni, pedig lassan ráférne. Kihúzzuk valahogy addig, aztán vizsga után lehet bűvészkedni a motorral.
Hit Counter


Hepp Ádám @ . 20 fotó . Szólj hozzá!

8. Nemzetközi Fiat 126 találkozó(977KM)

Na, végre lett egy kis időm, hogy ezt is kiposztoljam. Nem lesz túl hosszú, mert minden tökéletesen zajlott. Ez úton is köszönet a szervezőknek, mert ismét egy remek hangulatú találkozót sikerült összehozniuk. A kaja is finom volt és elég is volt. Az időjárással volt némi kivetnivalóm, de szerintem ennek is meg volt a maga szépsége... Én legalábbis kihívásnak vettem a szélviharban sátratverni című 1 órás mókát :D Az éjszakákat kivéve kegyesek voltak a fentiek, mert végig napsütéses meleg időnk volt. Még fürdeni is tudtunk!

Az útról röviden:
Semmi!! Se szag, se csörgés, se makacsolás, se olaj, semmi. Pedig nem sokat pihent a masina. Oda vissza 100-110-es tempó volt(4500-5000 fordulat) Egy két leejtőn picivel 120 felett előzgettem(nem a pócki órája szerint, mert aszerint 130 körül lett volna) Kicsit meg is lepődtem, hogy 4-ben 5500felé bírt pörögni. Mogyoród környékén pedig a sunyi emelkedőn sem esett 87Km/h alá a fordulat. Szóval tökéletesen vizsgázott a gép. Mire hazaértünk 977Km szaladt bele indulás óta. Pluszban még a motorházfedő sem volt kitámasztva sosem. És még így sem érte el a motor a 130 fokot. 125 volt a plafon.

A képeimet itt láthatjátok:
Facebook:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.405645832826175.93616.323553851035374&type=1 
Picasa:
https://picasaweb.google.com/106269751043370209818/VIIINemzetkoziFiat126Talalkozo?authkey=Gv1sRgCN7ortOb-NDfuwE

És innen tudjátok leszedni vízjel nélkül(érdemes lehet, mert több kép van itt, mint az előző linken):
Mérete 1GB és 3MB/s-mal tudod tölteni
http://h15.mine.nu/feltolt/files/up.rar 

Láttunk sok-sok csodát és jöttek is az ihletek. Remélem egyszer majd meg is valósulnak. Nem tudom, hogy kinek hogy, de nekem a piros abarth volt a kedvencem, az nagyon szép volt.
 

Sajna a fehér tuning szörnyről mindig lemaradtam, pedig nagyon állat lehetett :( na majd legközelebb.

Hepp Ádám @ . 5 fotó . 6 komment

Ez is eltűnt...végre

Hónapokkal korábban lelkesen vettem egy teljes garnitura elegant ablakot. Amint megjött én rohantam is ki az autóhoz a hónom alatt, hogy na majd most én jól beleteszem... Igen, majdnem így lett. Aztán szomoróan konstatáltam, hogy azért ennyire nem egyszerű a helyzet. Na jó, szépen visszacsomagoltam és eltettem, hogy majd egyszer ezt is megcsinálom...

Ennek már jó néhány hónapja. Most viszont kapóra jött a húsvét miatti hosszúhétvége. Rögtön két nap szabit kis is vettem, hogy így legyen egy kellemes 5 napom foglalkozni a póckival. Eldöntöttem, hogy ha esik, ha fúj, az üvegeket akkor is beleteszem. Így is lett. Egy napi melóval kikerültek a pillangóablakok és bekerültek a szép nagy üvegek. Nagyon imádom. A tükörben végre látni mi van mögöttem, a kilátás hatalmas és egyszerű. A tükröket belülről szépen lehet állítani. A vízlehúzó nincsen lerohadva és az üveg sem zörög a keretben. Megkockáztatom, hogy halkabb is lett. Az emelőszerkezet még kívánja kicsit a zsírt, illetve az üveg kédere is a vazelint vagy a szilikon zsírt, de már most könnyebb tekerni, mint a gyárit.

Pro:
- Szebb, esztétikusabb
- Csendesebb
- Jobb tükör
- Belülről állítható tükör
- Precízebb emelőszerkezet
- Egyedibb megjelenés
- Kihívás
- Nem ázik be

Kontra:
- Kihívás
- Egy teljes napi meló megcsinálni

Mini leírás:
Az ablakot ki kell belezni, a felesleges két merevítőt ki kell vágni. Ezután kell csinálni 2-2db háromszöget, ami a tükröket fogja tartani. A lemezre 3 lyuk kell a rögzítőcsavaroknak és középen egy nagy a tükörállítókarnak. Ezeket a lemezebek párosával meg kell peremezni, hogy egyszerű legyen az illesztése. 2 belsőt és két külsőt kell peremezni. A zár felőli gyári sínt továbbra is használhatjuk, csak szedjük ki belőle a gyári műanyag kédert. A zsanér felőli gyári sínt is használhatjuk a továbbiakban, de azt is ki kell belezni. Továbbá meg kell azt hosszabbítani, mert rövid. Mi a hosszabbítást fixen behegesztettük a helyére, csak a gyári póksínt hagytuk meg szerelhetőnek. Ezután már csak néhány jól irányzott lyuk kell a felfogatásoknak és lehet összerakni.

Ugye, hogy nem is bonyolult?!

A hétvégén még megejtettem egy padlólemez ápolást, mert belülről megjelent a rozsda. Lekapartam, kapott rozsdaátalakítót és alapozót. Még majd tervben van hogy kikenem üregvédővel, azt beborítom nejlonnal és erre jönnek majd a szőnyegek. Ha már kibeleztem a kiskocsit, akkor kapott szép, mondhatni új szőnyegeket is, FEKETÉT! mert a régi már mindenhol lyukasra kopott. 

Továbbá beszereltem a KG-tól vásárolt automata biztonsági öveket is. Nagyon kényelmes a használatuk, végre megint kötöm magamat az autóban :D (A gyári mindig az ülés alatt volt és valamibe beleakadt, meg szarhelyen volt, ezért sosem kötöttem vele magam)

Nagyjából ennyi történt a legutóbbi bejegyzés óta.
Hepp Ádám @ . 20 fotó . 4 komment

Lassan, de biztosan...

Nem sok történés van, csak rójuk az utakat hibamentesen. 

Fél éve díszkivilágítva járok az autóval, mert sokat tölt, amit végre tudok majd orvosolni egy fesszabályzó cserével. Ilyet kaptam a boltban: http://www.motopol.hu/product_info.php/polski-fiat-126p-generator-feszultsegszabalyzo-utangyartott-elmot-generatorhoz-p-5003?osCsid=a6ed99d17b83b0313a918054abb7cb06 
Remélem jó lesz.

Ezen kívül kaptam Imitől egy egészen pofás műanyag első lökhárítót. Megmostam és lekentem fekete turtle waxszal. Így olyan mintha új lenne, nagyon szép lett. Ezúton is köszi minden kacatot :) Lökösről képet majd egy következő bejegyzésben, most nincs.

Továbbá már régebb óta vadásztam 30mm vastag alulapot legalább 400mmx400mm-es méretben, desehol sem találtam. Erre Imi azt kérdezte, hogy miért nem öntetem ki? És milyen igaza van! Találtam is egy pofás öntödét a környéken. Becsengettem és egy korosodó, látszik rajta, hogy sokat tapasztalt bácsika jött ki, akinek előadtam a problémámat. Azt mondta, hogy ha fából megcsinálom a pozitívot, akkor ő megcsinálja a negatívot és kiönti nekem ezerpárszáz forintért kilóját. Így is lett. 5.200Ft-ot kért el a végén a 4 kilós formáért. Lesz vele munka bőven, de szándékosan lett túlméretes, hogy legyen miből szedni. Mindent összegezve, nagyon elégedett vagyok a munkájával, a vállalt határidővel és az árral. Konkrétan tegnap délután adtam a kezébe a pozitívot, ma meg ő nekem ugyan azt aluból :)

Képek.


Hepp Ádám @ . 10 fotó . 7 komment

2012.01.21. Vasárnap

Na fél éve már, hogy halasztgattam, de a minap végre sikerült az ablaktörlő gumilapátjait kicserélni. Így már töröl is rendesen :) Viszont az egész ablaktörlő hóbelevancot cserélni kellene, mert egy párszor már összeakadt a két lapát és minden girbegurba. Majd egyszer azt is :) Az autóval egyébként nincsen gond, szeli a kilométereket gond nélkül. Újabb projektek vannak kilátásba helyezve, amiket véghez kell vinni. Az a baj, hogy a lista egyre csak nő. Ennyi.


Hepp Ádám @ . Szólj hozzá!

2011.12.26. Hétfő

Ez csak egy amolyan skicc, hogy majd emlékezzek :) Szóval egy henger elszállt a pókiból. Azt hittük, hogy átégett a szelep, ezért gyorsan beszereztem egy új hengerfejet, amit felrakás előtt gondosan előkésztettem. Mikor szétszedtük a motort, kiderült, hogy a hengerfejnek kutya baja, ellenben az egyes dugó(vezérlés felől számolva) kotyog a hengerben és úgy néz ki mintha egy dízel motorból való lenne, olyan ramaty. Szóval úgy néz ki, hogy a dugó többször is megragadt a motorban és a szoknya is deformálódott. Az E85-re gyanakszunk. Nem baj, van másik, ami nem új, de jobb. Akkor már új gyűrűk is dukálnak: Köszönet érte Andreinek! Ha már megbontottuk a motort, akkor cseréltünk rajta vezérmű láncot is és mindenféle tömítést, ami a motoron található. A motor minden darabját egy ehhez hasonló kézi mosóban gondosan átmostam: http://shophunter.eu/hu/prod_det.php?product=161254/2050/50_les_alkatreszmoso_allvanyos Szép száraz lett a motor kívülről. Ez volt a cél, hogy ha valahol ereszt, akkor egyből lássam. Na meg, hogy megszabaduljak az olajszagtól. Sikerült is minden, ahogyan a nagy könyben van írva. A kisautó újra életre kélt. Nem csörgött, nem zörgött, nem volt büdös. Az ereje is visszatért. Lezavartam vele gyorsan egy kímélő 60km-t, hogy ha van hiba jöjjön elő, de semmi. Minden száraz, csendes és tökéletes. Gondtalanul indultam neki Miskolcnak, hogy nem érhet meglepetés. A nagy francokat nem... Miskolc felé félúton beesett a főtengelyszimering a motorba(koppra volt ütve, 2x ráellenőrizve és olajosan dugtuk bele az ékszíjtárcsát...) Fasza, mire Miskolcról elértem Sárospatakra 3 liter olajat nyomott ki magából. Szétszedtük, tettünk bele új szimeringet, lemostuk és készen van. Azóta hazajöttem vele Debrecenbe minden gond nélkül. Most már csak a melegedő trafóra kellene rájönni, meg venni bele egy fesszabályzót. Szummaszummarum: porlasztó tömítés, hengerfej tömítés, furulyagumi tömítés, egyes dugó, gyűrű, hengerfej, kipufogó tömítések, hengerfej tömítés, hengertalp tömítés, kartertömítés, vezérműlánc és dekni tömítés, főtengelyszimering, olajszűrő takarítás. A km állást majd bejavítom ide :) Jajj igen. A motor végre nem csak fülre lett beállítva, hanem rendes kapcsolódó műszerekkel. Így kb először került bele a pontos 10°os előgyújtás :D
Hepp Ádám @ . 3 fotó . 2 komment

Műszerfal

Sziasztok! Alig csekély 2 és fél éve írtam ide utoljára :) Sajnos ennek az oka az, hogy 2 évet állt az autó. A nyári tali óta vettem elő újra, hogy most már haladni kellene vele. A féke elől meglett csinálva, most már lehet tolni az embereket a városban magam előtt, nem kell 2 kocsinyi féktáv :) Került bele 2 sport ülés is, olyan, mint ami a Marczin Robinak is van, csak az enyémet még nem látta kárpitos...de fogja. Vettem bele ismét párátlanító ventit. Ez már a második bele, mert az első, míg ki volt szerelve valamiért (tényleg ötletem sincs miért) elégett egy sufni tűzben...hosszú történet, mindegy. Az ajtók elegantosítva lesznek rövidesen. Terveim szerint a két ünnep között, de majd meglátom. A szett mindenesetre várja a beszerelést. Továbbá sikerült eléggé jó áron hozzájutnom egy Cinquecento sporting csoportműszerhez. Szépen be is faragtam a helyére, ami nem tartott tovább kb fél óránál. Levagdostam a felfogató füleit és a túlnyúló részeit, majd lemezből készítettem neki két felfogató fület, amivel az alsó gyári helyekre fogathattam. Ez olyan jól sikerült, hogy meg sem moccan a helyén, így a felső két felfogatást már nem kellett kitaláljam. Az autóról tudni kell, hogy előzőleg már került bele egy olajhőmérő és a gyújtása is erősen át van alakítva. Így az autó 4hengeresnek hiszi magát, tehát a fordulatszámmérőnek tökéletesen kell passzolnia. Az olajgombát rákötöttem a vízhőfokra és elsőre tökéletesen passzolt. Annyit mutatott, mint előtte. A fordulatszámmérővel nem ment ennyire egyszerűen. Először a gyújtás főkábelére tekertem jó sok menet vezetéket, ezzel próbálva leszedni a jelet. A jel nagy része így elveszett, de legalább jó zajos volt. Nem adott értékelhető jelet. Jó, akkor a trafó 1-es lábáról nézzük meg. Itt meg már túl sok volt a jel, de ez is jó zajos volt: Ilyen alapjáratom volt: Na, akkor gondolkozzunk is! Szétnéztem a neten az elektronikám rajza után, hogy akkor melyik vezeték mire jó, ha már van 7db belőle. Kis is derült szépen, hogy a 7. vezeték megfelelő jelet ad ki magából, ami tökéletes a műszernek: A motor már itt meleg volt, így nem volt alapjáratom(keményen hengerfejes), ezért lábbal tartottam a 2000 környékén :) Sajna elegant spirálom nincs, így jobbára átalakítottam a gyári spirál külsőt, hogy stimmeljen. Összegezve: Nagyon bejön az új műszerfal. Sokkal korszerűbb és vagányabb. A műszerek is pontosabbak benne. És ezt már nem kell tekergetni, gombnyomásra nullázódik a napi számláló :) Feldobja a kisautót. A rumli a belsejében, meg jól lehúzza... Na még pár darab kép és ennyi :)
Hepp Ádám @ . 3 fotó . 2 komment

2009.06.01. Hétfő

Na bemutatom nektek végre mit adtam édesanyámnak, anyák napjára. Egy bizonyos versből is idéznék részleteket, hogy még meghittebb legyen az egész.
Szóval:

,,Mátra alján, falu szélén
lakik az én öreg néném,
melegszívű, dolgos, derék,
tőle tudom ezt a mesét..."

Végre készen lett az autó. Kb az utolsó matrica is helyére került festés után ami már hónapok óta a szekrényemen porosodott. Le is mostam az autót szépen, hogy csillogjon mint a salamon t.ke. Estefelé el is határoztam, hogy átugrok az egyik közeli kisvárosba. Mire elindultam besötétedett. Na nem baj, zenét maxra(Éppen a tankcsapda egyik kedvenc albuma volt bepattintva a készülékben. Tudom senkit nem érdekel, de na :D ) tankot tele aztán indulhat a menet. Az út nem volt unalmas, mert egy egész rock banda utazott velem aztán egyszer csak:

,,Őzgidácska, sete-suta,
rátévedt az országútra..."

,,Elütötte egy román traktor,
de szar ez így reggel hatkor.."  
Sajna nem, mert én voltam az. A semmiből úgy kiugrott elém 110nél, hogy köpni nyelni nem tudtam. Volt 3 lehetőségem:
1 satufék-balrakormán frontális ütközéssel a szembesávon közlekedőkkel
2 satufék-jobbkormány mély árok fákkal fűszerezve
3 satufék és miatyánk, hogy a mögöttem lévő észrevesz és az őzike is kicsi lesz és nem költözik be mellém.

utóbbit választottam, be is jött. Igaz meg nem állt megkérdezni, hogy ugyan van-e valami probléma, inkább csak áthajtott a lámpáim szilánkjain. Pont jött egy bekötő út ahova szépen behúzódtam, majd megnéztem mi is lett a végeredmény. 1 szem helyzetjelzőm és a 2 irányjelzőm maradt meg elől. Búrák szarnak törve. Őzike sem szaladt el, befeküdt az árokba. Ha nem első balesetem lett volna és biztosra tudtam volna, hogy már nincs benne élet, akkor belököm hátra, de így nem mertem, mert féltem, hogy nyakon harap vezetés közben azt meghalok :D (mellesleg megb.sz a rendőr is, ha elkap)

Na mindegy, menjünk haza. Világításom az az irányjelző volt, már amikor felvillant :D
Nyélgázon mentem hazáig, mert már nem érdekelt semmi sem. Hazáig nem is történt semmi. Otthon a ház előtt még megnézegettük, aztán elvonultam aludni.
Másnap reggel tettem bele két lámpabúrát előre, hogy ne legyen már üres. Nem jut eszembe pontosan ki is volt, de nem rég, pár napja tett fel képeket meg írt is egy jobb első törésről. Kb ugyan annyira tört, mint az övé, csak nekem a csomagtartó fedél a helyén maradt hálstennek' és így csak az orrát meg a 2 sárvédőt kell újra fújni.

Azóta ki lett cserélve az orra és a közlekedéshez való műszaki követelményeket is teljesítettem, hogy a rendőr ne tudjön kötni.

Ennyi. :D

Hepp Ádám @ . 20 fotó . 26 komment