Immobiliser (135.281 km)

Az úgy kezdődött, hogy kaptam 3 kulcsot az autóhoz, amik kicsit fura kiosztásban működtek:
- 1db vezérelte a központit, immót és nyitotta a gyújtáskapcsolót, de nem nyitotta az ajtózárakat és a tanksapkát
- 2db nyitotta az ajtózárakat és a tanksapkát, de nem vezérelte a központit és az immót és a gyújtáskapcsolót sem nyitotta.

Ebből egyértelmű, hogy a gyújtáskapcsoló cserélve volt, emiatt van 2 féle kulcs az autóhoz. 

Mivel csak 1 kulcs vezérelte az immót, így fennállt a veszélye, hogy nem tudom többet beindítani az autót. Emiatt elmentem egy szakihoz (mivel a renault azt mondta, hogy nem tudnak segíteni), aki gyors megoldást ígért (1 óra). Na itt derült ki, hogy nem a kulcsok vannak meghülyülve, hanem cserélve volt az immó és emiatt nem vezérel a többi kulcs.

Azt tudni kell, hogy az immót a motorvezérlővel együtt kell cserélni, a kulcsok tanításához pedig segélykód kell, amit az alvázszámból lehet kiolvasni. Nekem viszont nem volt meg az immóhoz tartozó alvázszám.

A szaki 3 féle eljárát is kipróbált, de sajnos egyik sem segített. Ekkor döntött úgy, hogy az immó vezérlőcsipjét kiforrasztás után kiolvassa. Ez sajnos sikertelen lett, de cserébe meghalt a dobozka. Tehát az autót innentől csak tologatni lehetett. Ott hagytam az autót és megbeszéltünk, hogy ő megpróbálja megjavíttatni én pedig megpróbálok felhajtani egy ilyen szettet.

"Szerencsémre" ilyen elektronikát szettben találni egyenlő a nullával. Ez egy ilyen kis szériában gyártott hibridmegolsáú immobiliser. Külön külön még lehet is találni, de egyben nem nagyon. A szaki visszaszólt, hogy nincs megoldása a doboz életrekeltésére. Ezután viszont egy Francia autókra szakosodott lengyel webshopban volt 1db! Gyorsan ellinkeltem a szakinak, aki megerősítette, hogy Ő az, vegyem meg azonnal. Így is volt, megvettem. 3 nap alatt megjött, garancia, számla, alvázszám stb. Másnap elmentem a szervizbe, ahol beszerelték nekem, plusz kicserélték a szelepfedélben a 4 rossz állapotú szimeringet és a jobb oldali ajtómat is beállították, hogy könnyen záródjon.

A beszerelést követően az autó pöccre indult és mindenki megnyugodott. Hihetetlen boldog voltam, hogy visszakaptam az autómat egy nagyon hosszú hét után.

A vége az lett, hogy most már van 2 kulcsom, ami a központot és az immót is vezérli. Már csak a zárbetéteket és a tollakat kell közös nevezőre hoznom és akkor rendben lesz minden. Jelenleg van most 5db kulcsot az autóhoz :D

A jelenleg rossz immót nem adom fel, azt még be kell röffenteni.

Ja és megdícsérték az autót, hogy milyen szép lerakódásmentes a motor belülről és ajánlottak is olajat speciálisan Renaulthoz. 

Belülről. Az immó pontos típusa Ott a vezérlő a szelepfedélen. Ez a 4 szimmering lett cserélve. Szívószelepek. Korom sehol. Az ajánlott olaj.

Kommentek

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!