Első (134.654 km)

Na megvolt az első komolyabb bütykölés.

Az autóról itt lehet olvasni: http://hepikes_garage.garazs.net/blog/car/561

Úgy indult, hogy a klíma mikor bekapcsoltam nagyon büdöset fújt. Én egy spray alapú fertőtlenítőt szerettem volna venni (Loctite), de Barnapolski rábeszélt az ózonos takarításra. Amíg a zárt utastérben fejlődött az ózon, addig lebontottuk a motor tetejét, hogy kicseréljük a szelepfedéltömítést, mert könnyezett alóla az olaj. Hát nem egy kispolski, ahol 2db 8-as anya fogja a fedelet :) :) Sajnos képet nem készítettem, mert nem akartam koszolni a telót, de itt egy videó, hogyan is zajlik egy ilyen motor tömítéscseréje(nagy segítség volt, hogy előre megnéztem):

A lenti videóban több lépés is ki van hagyva a lebontásból. Ebben végig van vezetve szépen:


A videó kicsit csalóka. Egyrészt a Clióban tengernyi hely, a twiniben szinte semmi... nőgyógyászkodni kell. Másrészt a videón a szívótorokból hiányzik a folytószelepház és így lényegesen könnyebb a kábelkötegtől megszabadulni.Viszonylag gyorsan szétszedtünk mindent. Nagy meglepetés nem ért, miután lebontottunk mindent. A motor belülről szép állapotú volt. Jelentős lerakódás sehol nem volt. Az viszont biztos, hogy a kereskedő már hozzányúlt, mert a tömítés körben szilózva volt, ahelyett, hogy 2000 ft-ért újat vett volna bele...

Összefelé gyorsabban ment, mint szét. A légszűrő is ki lett egyúttal cserélve. Ez utóbbi nem régen lehetett cserélve, mert nem volt túl koszos. Az összeszerelést követően semmi nem maradt ki, minden visszakerült a helyére. Az autó is pöccre indult. A klímatisztítás pedig a végefelé közeledett. Még járt egy kicsit, aztán teszt. Brutál steril szaga lett az autónak, mint egy korháznak. Egy kicsi szaga még volt, ami másnapra viszont teljesen eltűnt. Szóval tökéletesen szagmentesítette az ózonos takarítás. Vettem is bele egy légfrissítőt meg egy kárpit parfümöt (vagy mit... ilyen prickolós izé autóba)

Prickoló

Mivel a tömítés miatt fogyott az olaj a motorból (a min és max jel között pont félúton járt az olajszint), így azt pótoltam 5W40 Castrol Magnatec olajjal. Az olajcseréhez kell vennem olajszűrőleszedőt, így az még várat magára egy picit, bár szép az olaj benne.

Ezt követően a hétvégén még ránéztem, hogy mi zörög a jobb oldali ajtóban. Semmi komoly, csak az egyik patentot kellett visszapattintani a helyére. De ha már ott jártam, megnéztem, hogy milyen állapotban is van belül az ajtó. Jelentem kifogástalan!. Ezt követte egy kis hátsó ajtózár állítás, mert az ajtó saját súlyától nem akart záródni. Ez is kész. 

Még korábban volt néhány apróbb javítgatás, amit csak tételesen felsorolnék:
- A hátsó futóműben a teleszkópszár megolajzását követően eltűnt a nyikorgó hang a futóműből. Pipa
- A hátsó ajtózár központi motorjáról le volt csúszva a záró pöcök, emiatt nem zárt a hátsó ajtó. Helyére pattintva, ismét üzemel. Pipa
- Gagyi "blade" törlőlapátokat lecseréltem gyári Valeo Silncio lapátokra és az ablaktörlőkarokat is áttakarítottam/járattam/zsíroztam. Így már szépen mozognak. Sajnos a hátsó ablaktörlőkar továbbra is cserés, mert el van repedve :(
- Az ablakprickolót beállítottam, hogy normális helyre lőjje a vizet és feltöltöttem ablakmosóval. Pipa
- Tettem be a tolatólámpának izzó, így most már világít az is. Pipa
- A tetőablakot körben kitakarítottam levelektől, termésektől, portól. Kicsi olajat is kapott itt ott, de még nincs kész. A gumijait le kell szilikonozni és a mechanikáját is alaposan át kell zsírozni.


Köszönet Barnapolskinak a segítségért és a klímatisztításért!
Hát így nem fog világítani rükvercben :) Poros Fa cuccos Kutyaszőr Kutyaszőr mindenhol Az első ajtókban is kutyaszőr Rozsdamentes az ajtó alja Így nem fogja működtetni a központi a zárat... Így már okés Nem rozsda, mert letörölhető, de rá kell nézzek Nem túl szép állapotú a tengely vége... Így már okés. Ez bizony elrepedt. A karban lévő kúpos spiáter gyűrű is törött. Átmenetileg megjavítva Így legalább fixen megtudtam húzni. Ettől függetlenül cserés. Az egyetlen rozsdás rész Ennyi. Veszek hozzá motyót és megcsinálom hamarosan. Itt már valami történt Valószínűleg melegítve nyomkodták ki a horpadást. De nem rozsdás! Itt egy picit belepöttyöztek. Ide is.

Kommentek

barnapolski

Nagyon szívesen. Örülök, hogy bevált az ózonozás. Jövőre ugyanekkor ugyanitt, megismételjük majd.. :) .

Hepp Ádám

barnapolski #56199:
Köszi! ;)

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!