Tárcsafék

Szeretnék mutatni nektek egy alternatívát tárcsafékesítésre.

Gondolom több embernek is megfordult már a fejében, hogy tárcsásítja a kispókját. Ez sajnos kishazánkban egyáltalán nem legalizálható, nagyon sokan emiatt le is tesznek róla. 

Figyelem, a nem megfelelő átalakítás, vagy anyaghasználat életveszélyes, így csak hozzáértő hobbistáknak ajánlom. Amennyiben nem szereltél még féket kosárból, illetve nem tudod, hogy mi a különbség a 3.6 és 8.8-as csavarok között, úgy kérlek ne próbálkozz ezzel az átalakítással!

Hozzávalók:
- Daewo Tico féknyereg
- Fiat UNO féktárcsa
- Vaslemez (legalább 5mm vastag legyen!) 
- 3db M8 35mm acélcsavar (legalább 8.8-as keménységű legyen!)

Miért pont Tico nyereg? Mert kompatibilis a kispók gumifékcsövével. 
Miért pont UNO tárcsa? Mert ugyan azokkal a méretekkel operál, mint a gyári dobfék.

Mivel a tervezés nem papíron történt, hanem magán a lemezen és egy szabad tengelycsonkon, így tökéletesen pontos műszakirajzot nem tudtam utánkészíteni(illetve már nagyon régen tanultam műszakirajzot).

A rajz méretekkel:


Amint látjátok, nem egy nagy valami. Egy darab vaslemez néhány lyukkal. Amire inkább oda kell figyelni, az az anyaghasználat. Megfelelő minőségű és vastagságú vaslemezből kell kialakítani a konzolt, hogy ellen tudjon állni a a szakításnak, a deformálódásnak. A csavarokra is nagy hangsúlyt kell fektetni. Olyan keménységű csavart kell válasszunk, ami ellen tud állni a fékezéskor fellépő nyíróhatásoknak. És egyben az egésznek ellen kell tudnia állni, minden - a fékezéskor - fellépő erőhatásnak és a magas hőmérsékletnek. 

Az egész úgy kezdődik, hogy a lemez közepébe húzni kell egy egyenes vonalat (a rajzon a leghosszabb pont vonal). A a vonalon közepén kialakításra kerül a tengelycsonk lyuka.  Ugyan erre a vonalra kerül kialakításra az előre menő nyúlvány csavarjának a helye(ahol az axiálkar csatlakozik). Ha ez megvan, akkor rögzíteni kell a lemezt a kerékagyra és be kell jelölni a maradék 2 csavar helyét is. Ezután már csak be kell tájolni a féknyerget. Hogy szép legyen az összhatás(és mert egyszerűbb kirajzolni), célszerű a már korábban húzott egyenesünkre merőlegesen elhelyezni a nyerget. Ettől persze felfelé és lefelé kis mértékben el lehet térni, de felesleges megbonyolítani. Már csak le kell vágni a felesleges részeket és készen is vagyunk. A rajzon annyit csalnak a méretek, hogy nem a lyuk külsejétől voltak mérve, hanem a belsejétől.

Amennyiben átméretezés nélkül kinyomtatod az alábbi PDF-et, akkor kapsz egy méretarányos sablont. Ha gondod van a helyes nyomtatással, akkor szólj és segítek.
https://docs.google.com/file/d/0BxLm-WOgSib-SXA5U3lzelpMeWM/edit?usp=sharing

Ha mindent jól csináltál és a fent megadott méretekkel dolgoztál, akkor már fel is tűnt bizonyára, hogy a gyári 12"-os lemezfelni már nem megy fel. Ide bizony 13"-os kell. Vagy pedig esztergálsz a féktárcsa átmérőjéből és beljebb viszed a féknyerget. A nyeregnek van elég helye, simán meg lehet csinálni 12"-os lemezfelnihez is.

Pro:
- Megnövekedett fékhatás
- Jobban adagolható fék
- Nehezebb megégetni
- Könnyebb fékpedál
- Igénytelenebb (kevesebb törődést igényel)

Kontra:
- Az összes fékpor a felnin köt ki, ami csúnya, ha nem takarítják
- Illegális

Az itt bemutatott képeken a konzol anyaga 5,5mm vastag vaslemez és 10.9 keménységű M8-as csavarok láthatók.


Web Counter

Jöjjenek hát a képek :)
Egyben A fékcső tökéletes a nyereghez Csendélet Nyeregtartó konzol Aggyal És a hátrányok És a hátrányok Ez egy tél alatt gyúlt össze. Meleg ultra dermes vízzel szépen lejön Jegyzetek a konzolról Nyomtatás előtt be kell állítani a méreteket, különben kicsiben nyomtatja ki és nem lesz jó.

Kommentek

tunyi1986

frankó ! :) A nyeregtartót a lemezhez csavarral és anyával rögzítetted vagy menet lett vágva a lemezbe ?

Hepp Ádám

Egyik sem. A nyeregtartóban van a menet, így a konzolon egy átmenő csavarral van rögzítve. az 5. képen látszik is a menet.

gerike

A tárcsa fék adatait letudnad írni?

gerike

Meg az agy mögött még van valami távtarto ? És a nyereg milyen csavarral van felforgatta?

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!